Ενδιαφέροντα θέματα της επικαιρότητας

Η γύρη και τα οφέλη της στην υγεία μας

Αποτελεί ένα από τα υγιεινότερα συμπληρώματα διατροφής, καθώς περιέχει πρωτεΐνες αλλά και λιπίδια, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης μία πηγή αντιοξειδωτικών και προβιοτικών συστατικών. Ανάλογα με την προέλευση των λουλουδιών, διαφοροποιείται η γεύση και το χρώμα της γύρης. Έτσι μπορεί να συναντήσουμε γύρη που έχει χρώμα κίτρινο ή σκούρο καφέ. Παρακάτω παραθέτουμε γιατί θα πρέπει να καταναλώνουμε γύρη:

  • Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
  • Αποτελεί ρυθμιστή της πνευματικής μας υγείας και δρα εναντίον της κατάθλιψης, αυξάνοντας τη διανοητική λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Βελτιώνει τη διαδικασία της χώνεψης και της εντερικής λειτουργίας. Ενισχύει τα προβιοτικά μικρόβια του εντέρου και δρα εναντίον των παθογόνων, που διαταράσσουν τη διαδικασία της θρέψης.
  • Επιτρέπει την αύξηση μόνο της καλής χοληστερόλης, ενώ μειώνει την LDL χοληστερόλη.
  • Μειώνει το αίσθημα της πείνας, προκαλώντας κορεσμό και καταπολεμά την παχυσαρκία, ενώ παράλληλα αναπληρώνει τις βιταμίνες και τα μέταλλα, που χάνονται από τη νευρική ανορεξία.
  • Χρησιμοποιείται ευρέως από άτομα, που πάσχουν από αναιμία.
  • Ανεβάζει αισθητά την ερωτική διάθεση, καθώς επίσης και τη γονιμότητα.
  • Χρησιμοποιείται από αθλητές για αύξηση των επιδόσεών τους.

Δεν έχουν νερό να πιούν στα Μαμώνια της Πάφου

Μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στα Μαμώνια Πάφου, το υδροδοτικό σύστημα υπέστη τεράστιες ζημιές. Οι 25 κάτοικοι του χωριού, στην πλειοψηφία τους υπερήλικες, δεν μπορούν να πιουν νερό. Η Ανδρούλα Συρίμη, κοινοτάρχης, δήλωσε ότι πέρα από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ορμητικός ποταμός, καταστρέφοντας αρδευτικά κανάλια, κάποια σπίτια δεν έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, το οδικό δίκτυο καταστράφηκε και οι δρόμοι είναι δύσβατοι.

Τροχαίο ατύχημα στην Πάφο με τέσσερις τραυματίες

Ύστερα από την εξόρμησή τους για κυνήγι στη Νικόκλεια, τέσσερις νεαροί, εκ των οποίων ο ένας ανήλικος, ενεπλάκησαν σε ατύχημα στον παλιό δρόμο Πάφου – Λεμεσού. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος, το ένα αυτοκίνητο, που έστριψε προς τα δεξιά, δέχθηκε πλαϊνό χτύπημα από ένα δεύτερο όχημα. Η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνέει κίνδυνο, σύμφωνα με το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.