Σπίτι και διακόσμηση

Όταν καλούμαστε να διαλέξουμε χρώμα δωματίου, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου (όπως είδος δαπέδου, μέγεθος δωματίου, αν είναι ανατολικό ή δυτικό και χρήση του). Στόχος της διακόσμησης είναι το όμορφο αποτέλεσμα. Για να δώσουμε ζωή σε ένα δωμάτιο, πειραματιζόμαστε με τα αντίθετα χρώματα του κυρίου χρώματος που έχουμε επιλέξει. Παραδείγματος χάρη, ένας κίτρινος τοίχος συνδυάζεται αρμονικά με αποχρώσεις του γκρι ή του μπλε ή ακόμα και με μαύρο χρώμα, δίνοντας την αίσθηση μιας αριστοκρατικής εμφάνισης. Αντίθετα, για να ελαττώσουμε τη χρωματική ένταση, προσθέτουμε λευκά χρώματα και αποχρώσεις του γκρι. Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με το μαύρο, που προσθέτει θεαματικότητα αλλά πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές.

Φωτεινότητα χρώματος

Η φωτεινότητα αναφέρεται στην περιεκτικότητα σε μαύρο χρώμα, ενώ ο τόνος αναφέρεται στην επίδραση του χρώματος με το φως, δηλαδή πόσο φωτεινό ή σκοτεινό δείχνει, σε σχέση με την ένταση του ηλίου που μπαίνει από τα παράθυρα.

Ιδανική φωτεινότητα είναι αυτή που προκύπτει από τη σχέση μεταξύ τόνου, χρώματος και απόχρωσης. Θα λέγαμε λοιπόν, αποφεύγοντας τη μεγάλη ανάλυση, να ξεκινήσουμε με δύο χρώματα, σκούρα ή φωτεινά, ίδιας εντάσεως. Με αυτό τον τρόπο, θα καταλήξουμε σε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Να μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε ότι τα πράσινα, κόκκινα και μπλε μικραίνουν το δωμάτιο, σε αντίθεση με τα άσπρα, μπεζ ή κίτρινα χρώματα που ξεγελούν και δίνουν την αίσθηση του μεγάλου.

Φίκος για διακόσμηση εσωτερικού χώρου

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, το εντυπωσιακό του φύλλωμα εμπνέει τους περισσότερες διακοσμητές, σε εξωτερικούς κυρίως χώρους. Χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, που είναι ο Φίκος Βενιαμίν, ο Ελαστικοφόρος και ο Πουμίλα. Ο Φίκος Βενιαμίν αναπτύσσει μόνο μικρά φύλλα, αλλά φτάνει τα 5 μέτρα.Ο Ελαστικοφόρος είναι γνωστός για τα μεγάλα του φύλλα, αλλά το ύψος του δεν ξεπερνά τα 30 εκ. Η ποικιλία Πουμίλα αναπτύσσει αναρριχητική ανάπτυξη και χρησιμοποιείται για διακόσμηση τοίχων, αφού σχηματίζει έναν πράσινο χλοοτάπητα. Όλες οι ποικιλίες θα πρέπει να μην έχουν ζαρωμένα φύλλα και να αφήνονται να αναπτύσσονται φυσικά.